An additive building structure divides the large object and thus creates a self-
contained inner situation irrespective of any future, incalculable impacts of a
growing industrial estate. The inner open-air spaces thus being created and
the green spaces designed serve for orientation inside the building and also
as path relation between the individual areas of use.


With the front towards the public development area and the suburban
railway stop, the entrance hall, which is used by visitors and for events, has
been given a prominent "sculptural" design. The existing topography allows
high-quality utilisation of Level -1.


Siemens AG, main office
Stuttgart – Weilimdorf, Germany

The design of the open-air grounds is largely characterised by a wadi system
for rainwater drainage and retention as well as by a water basin which
serves for storage and as a fire pond.